Berpindah Domain Blogspot ke co.cc

Pada hari ini tanggal 4 jun 2011 Chris sekali lagi membuat experiment maut ke atas blog Chris ini dengan mentransfer url  domain blogspot ke salah satu pengasas laman web percuma iaitu co.cc. Kalau dulu blog ini ber’url’ kan http://christie-salin.blogspot.com tetapi kini ianya menjadi simple dan senang untuk diingat iaitu www.chrisblog.co.cc

Mungkin ramai dikalangan blogger sekalian masih lagi sangsi tentang penggunaan domain co.cc . Untuk makluman semua kini domain berkenaan sudah di terima baik di facebook. Bukan itu sahaja, kerna ramai juga pengguna lain blogspot yang telah membuat pemindahan domain ke co.cc masih lagi bertahan hingga ke hari ini (domain berbayar pun kalau tak di renew/bayar pun tak kan bertahan) dan banyak juga diantara blog ini mendapat PR tinggi  dari pihak google.  Apa pun yang menarik nya domain ini PERCUMA.

Dengan co.cc kita boleh mengontrol DNS Records, A, MX, dan CNAME records, sehinga domain co.cc bukan hanya sekedar "URL Forwarding".
Berikut ini akan  Chris coba mengungkapkan tentang cara setting domain di co.cc::

1.    Mula-mula daftar kan dulu url domain yang anda pilih di SINI 


2.    Setelah pendaftaran berjaya, sila pergi ke manage domain tab dan klik set up


3.    Selepas itu sila klik pada tombol Zone record, cara setting nya adalah seperti dibawah ini
  •     Pada ruangan "Host" isikan dengan nama domain yg sudah anda daftarkan, contoh nya "www.blogaku.co.cc" (jangan lupa letak kan "www")
  •     Untuk option "TTL" biarkan saja, tak perlu di ubah
  •     Pada option "Type" pilih yang "CNAME"
  •     Untuk ruangan "Value" isikan "ghs.google.com"


Langkah seterus nya kita perlu mengubah setting di blogger/blogspot caranya begini:

1.    Login ke blogger/blogspot kemudian  pergi ke menu "Setting-->Publishing"
2.    Kemudian klik"Switch to: • Custom Domain
3.    Selepas  itu klik pada "Already own a domain? Switch to advanced settings"
4.    Kemudian isikan nama domain anda yang baru pada ruangan "Your Domain".
5.    Selepas itu klik Save setting



Sekarang anda telah pun menukarkan url domain blogspot anda ke nama domain yang lebih ideal.

Sekian ,

2 comments:

  1. Thx for your comment :D

    Aku dah start prepare nak pindah blog dr blogspot ke wordpress guna co.cc.. minta2 berjaya la yea :P

    ReplyDelete
  2. @ZoOL semoga berjaya,jangan lupa share hasil nya nanti

    ReplyDelete

Blog ini Dofollow dan Auto Approve Sila tinggalkan komen anda untuk mendapatkan back link PERCUMA atau baca "Syarat Mendapatkan Backlink " untuk keterangan lanjut

Powered by Blogger.