Cara Memasang Google +1 Button di Blogspot

Salam blogger dan pembaca semua. Pada entry kali ini chris ingin berkongsi dengan anda semua cara memasang  google +1 button di blog blogspot. Sebelum itu Chris ingin menerangkan seba sedikit tentang fungsi dan kegunaan butang tersebut.
Google +1 button ini fungsi nya kurang lebih macam button facebook  dan twitter juga. Makin banyak orang tekan butang google +1 di page blog kita so semakin berharga lah blog atau page kita tu di mata google. Bukan itu sahaja. Bagi adsense publisher juga yang sangat menguntungkan, jika anda meletakkan google +1  button ni kat blog yang ada adsense ads, maka jika ada pembaca yang melanggan rss feed  blog kita so iklan adsense kita pun akan muncul di laman web  google reader. Nah..  itu sangat menguntung kan ?

Sekarang saya ingin menunjukan kepada anda bagaimana memasang google +1 button ini di sebelah kanan di bawah tajuk entry anda. Untuk tidak membuang masa anda, jom kita langsung ke tutorial tersebut:
  • Mula2 login ke akaun blogger anda klik pada edit html dan jangan lupa klik expand widget
  • cari kod ini </head>  
  • lepas itu copy kod ini dan paste kan di atas kod yang di atas tadi <script src='http://apis.google.com/js/plusone.js' type='text/javascript'/>
  • Contoh nya seperti di bawah ini
<script src='http://apis.google.com/js/plusone.js' type='text/javascript'/>
</head>

  •  Lepas tu cari lagi kod ini atau yang sewaktu dengan nya <div class='post-body entry-content'>
  • Copy dan paste kan kod dibawah ini tepat dibawah kod yang di atas  itu tadi  
<div style='float:right; margin:10px 0'>
<g:plusone></g:plusone>
</div>
  • Contoh nya seperti di bawah ini
<div class='post-body entry-content'>
<div style='float:right; margin:10px 0'>
<g:plusone></g:plusone>
</div>
Untuk kod berwarna hijau diatas anda boleh mengubahnya sesuai kehendak sendiri jika anda ingin kan posisi di sebelah kiri anda boleh tukar kepada left

Sekian terima kasih.


Note: Klik lah +1 Button di atas tu jika tutorial ini berguna bagi anda hehe..

      7 comments:

      1. baru saya faham apa yang dimaksudkan dengan Google +1. Terima kasih atas artikel ini. Memang terbaik dan mudah bagi pengguna Blogger.

        ReplyDelete
      2. @Shafique sama2 bro semoga bermanfaat buat kita semua

        ReplyDelete
      3. Thx for this entri, kalo aku x check balik share button aku kt blog ntah spi bila org boleh share entri aku sbb button tu tak berfungsi..

        aku bengong tgok bila xde Google +1 kt blog aku, lepas letak script yg kt entri ko tu bru kuar button tu :P

        ReplyDelete
      4. @ZoOL sama2 bro thank 4 visit and comment

        ReplyDelete
      5. @Edward Rhidwan you're welcome bro ad thanks for visit

        ReplyDelete

      Blog ini Dofollow dan Auto Approve Sila tinggalkan komen anda untuk mendapatkan back link PERCUMA atau baca "Syarat Mendapatkan Backlink " untuk keterangan lanjut

      Powered by Blogger.